sâmbătă, 24 noiembrie 2012

miercuri, 21 noiembrie 2012

Murele




O alta bogatie a delurilor si muntilor nostrii o constitue murele. Desi se afla la o altitudine mult mai mica  decat afinele, nu se lasa mai prejos in ce priveste proprietatile curative. Din cele studiate - se pare ca este unul dintre cele mai bune fructe in combatere a diferitelor forme de cancer. Culoarea de mov inchis care constitue un semn al prezentei antioxidantilor, alaturi de acidul clorogenic, care se gaseste in fruct, impiedica formarea substantelor cancerigene in organism. Murul mai este cunoscut prin popor si sub alte denumiri: amur, rug, ruj, mur de zavoaie. Termenii stiintifici care desemneaza murul este Rubus ulmifolius sau Rubus allenghanensis.

"Murul este un arbust viguros, avand radacini profunde care se intind pe o suprafata mare in sol. Florile sunt albe roz, inflorind in lunile iunie-iulie. Fructele polidrupe, alcatuite din boabe (bace) carnoase, negre, reunite mai multe pe un receptacul comun, au un gust placut dulce-acrisor.

PROPRIETATI ACTIVE:
a. din frunze - flavinoide; taninuri; acizi organici (galic, malic, succinic, oxalic), vitamina C, saruri minerale
b. din fructe - antocianidine, zaharuri, grasimi, acizi grasi, vitamina C, A; substante minerale N, K, Ca.

Actiune farmacologica: stomahica, antiseptica, antiinflamatoare, spasmolitica, astringenta, hemostatica, antidiareica, diuretica, vulnerara, antitumorala,
Indicatii terapeutice: stomatita, afte, faringomigdalita, gingivita, paradontoza, hemoragii gingivale, gastroenterite, dizenetrie, sindrom de colon iritabil, apendicita, colita, diaree, fisuri si fistule anale, leucoree, afectiuni renale si ale vezicii urinare." informatii preluate din cartea Dr. Doru Laza, Manual de medicina edenica
Referitor la cancerele de origine bucala, in conditii de laborator consumul de mure a redus aparitia tumorilor maligne cu 44 %.
In acelasi timp stimuleaza fructele de mure stimuleaza absortia fierului, sporeste eliberarea de energie din alimente, imbunatateste transprotul oxigenului catre tesuturi.Stimuleaza activitatea ficatului, accelereaza metabolismul proteinelor si grasimilor, contribuie la reglarea grasimilor din sange si la vindecarea ranilor.
De asemenea ofera un oarecare grad de protectie impotriva bolilor de inima si a unor forme de cancer.
Pe langa mineralele si vitaminele amintite anterior murele mai au si vitaminele E, B3, mangan, fier si foarte multe fibre. Sursa: 150 de alimente esentiale pentru imunitate, Kristen Hartvig.