joi, 30 august 2012

La cules de afine


As incepe ciclul "dictionarului de fructe" pe care le deshidratez cu A-finul :-) sau mai poetic spus - perlele negre ale Carpatilor. In vara aceasta m-am putut bucura din plin de aroma si beneficiile acestor fructe deosebite. 
Iata cate-va din beneficiile afinului (Vaccinium mirtyllus):
Afinele sunt foarte bogate in antioxidanti, zaharuri, vitamine, substante tanante si saruri minerale.

"Afinul este antidiareic, diuretic, antiseptic urinar si intestinal, creste acuitatea vizuala, ajuta in tratamentul diabetului, al obezitatii; este antihelmintic. Dulceata este indicata copiilor anemici, celor care racesc usor. Ceaiul din frunze este indicat pentru spalaturi bucale, mai ales fumatorilor si celor cu limba incarcata. Terciul din fructe si frunze de afin se poate aplica pe pielea iritata, pe eczeme. Consumul de fructe de afin, asociat cu ceaiul din frunze este indicat suferinzilor de guta. Afinata vindeca indigestia. 
Calitatile afinelor
- contin antioxidanti ce neutralizeaza radicalii liberi si previn imbolnavirile, imbatranirea, aparitia cancerului si a afectiunilor cardiace;
- reduc sau inlatura procesele de imbatranire;
- asigura protectie impotriva cancerelor, prin acidul elagic, care inhiba cresterea tumorilor;
- sunt o sursa bogata de fibre, potasiu si vitamina C;
- reduc colesterolul si protejeaza inima;
- previne infectiile urinare bacteriene;
- protejeaza creierul de comotii, mentin capacitatea mentala;
- previn Alzheimer, protejeaza neuronii;
- sunt cel mai bun leac pentru fortificarea ochilor, reduc tensiunea oculara, alunga oboseala si imbunatatesc vederea nocturna.
Antioxidantii dintr-o ceasca de afine  - egal cu - antioxidantii din 5 portii de mazare, morcovi, mere sau brocoli.
Afinele consumate ca atare, cat mai des, sunt o solutie optima pentru imbunatatirea starii generale a sanatatii.
Zilnic, cam o jumatate de canade afine reprezinta o cura excelenta. Se pot consuma proaspete, crude, uscate, congelate, la micul dejun (cu iaurt, cereale, in prajituri si deserturi diverse, inghetate, creme, in salate, sosuri).
Contin vitamina C, acid folic, antioxidanti puternici, flavanoide, antociani.
Antocianii, care confera afinelor culoarea indigo, sunt printre cei mai puternici antioxidanti." 


Afinul este de asemenea foarte bun in combaterea dizenteriei si diareei (ingerate pe stomacul gol sunt foarte eficiente in eliminarea oxiurilor).  Unul dintre principiile active ale afinului este mirtilina sau "insulina verde". Afinele contribuie la diminuarea zaharului din sange fiind foarte benefice bolnavilor de diabet. In acelasi timp are efecte benefice si in bolile coronariene, varicela si arterita.
Afinele constitue un foarte bun tonifiant prin continutul de vitamina A, C si P.







In incheiere as dori sa prezint unele informatii deosebit de valoroase referitoare la afin, preluate din cartea Dr. Doru Laza, Manual edenic de medicina naturista.
"Frunze- au in conpozitie taninuri; flavonoide (quercetina); arbutina; hidrochinona; mirtilina, neomirtilina; acid chinic; saruri minerale.
Fructe contin taninuri; flavonoide; antocianidine, pigmenti care dau coloratia bleu frucelor (glicozide ale cianidolului, malvidolului, delfinidolului, petunidolului); proantocianidine; mirtilina A si B, neomirtilina; invertaza; zaharuri; pectine; provitamina A, vit. C, B; acizi organic (citric, malic, oxalic, succinic, lactic, chinic); saruri minerale.
Actiune farmacologica – Valoarea terapeutica a afinelor a fost mentionata de pilotii din al doilea Razboi Mondial,  care au sesizat o ameliorare a vederii pe timpul noptii, dupa consumul de afine. Cercetarile efectuate in timp  au demonstrate eficienta afinelor in acomodarea vederii la intuneric, precum si in corectarea miopiei, prin stimularea producerii de rodopsina. Aceste cercetari s-au concretizat in prepararea unor formule medicamentoase bazate pe extracte de afine (de exemplu pornind de la heterozidele derivatilor delfinolului). Astfel este medicamentul tipizat Difrael sau similarul acestuia, fabricat la noi in tara, numit Difebiom, care au actiune antiaterogena si trofic vasculara. Alte actiuni ale principiilor active sunt: vasodilatare, antioxidanta (antocianidine si proantocianidine), antiagreganta placentar, de protectie vasculara a peretelui  arterial si venos (prevenind leziunile degenerative de la nivelul tesutului de collagen perviscular, mareste rezistenta  vasculara si reduce permeabilitatea capilara), hipoglicemianta (mirtilina), protectoare impotriva radiatiilor, antiemetica (combate senzatia de greata si varsatura), astringent, antiseptic, antiinflamatoare (antocianidine si proantocianidine), bacteriostatica (mirtilina), antihelmintica, antidiareica (taninuri, antocianidine si proantocianidine, care genereaza efectul astringent si antiseptic, iar antocianidinele, patrunzand in epiteliul mucoasei intestinale, diminueaza secretia si inflamatia), diuretica."(Manual edenic de medicina naturista.223,224)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu